Česta pitanja ortodonata

DAMON - terapijski protokol

Protokol intermaksilarnih gumica

Ljepljenje

Problem Vjerojatnost uzroka Rješenje Napomena
Greška u sprezi Zubna caklina/adheziv. Predugo pozicioniranje bravice nakon aplikacije adheziva. Postavi bravicu na zub, finaliziraj poziciju i započni polimerizirati unutar 45 sekundi. Blugloo omogućava idealno vrijeme rada.
Nezadovoljavajuće jetkanje, sušenje, kontaminacija nakon jetkanja, ispiranja i sušenja. Pogledati upute za pripremu zuba. Nanijeti tanak sloj Ortho sola na zub.
Greška u sprezi Bravica/adheziv. Niste upotrijebili Blugloo. Nedovoljno/ nepravilno raspoređen adheziv na bazu bravice. Upotrijebite Blugloo. Kemijska veza sa materijalom od kojeg je izrađena D3 bravica omogućuje idealnu snagu vezivanja. Razmažite adheziv na bazu bravice i postavite bravicu pod kutem od 90 stupnjeva. Ovakva tehnika će ujedno smanjiti pojavu viška adheziva i uštedu istog.
Nedovoljna snaga uređaja za polimerizaciju. Provjerite jačinu vašeg uređaja za polimerizaciju. Jačina mora biti adekvatna jačini koju zahtijeva proizvođač adheziva te dozvoljenom vremenu rada.
Previše vremena se gubi na završno pozicioniranje. Završno pozicioniranje bravice i početak polimerizacije mora se odvijati u intervalu od 45 sekundi.
Bravica "kliže" po površini zuba. Predebeo sloj Orthosola na površini zuba. Nanesite vrlo tanak sloj Orthosola na površinu zuba. Nemojte Orthosolo sušiti ili polimerizirati.

Otvaranje/zatvaranje bravica

Problem Vjerojatnost uzroka Rješenje Napomena
D2 bravica se teško zatvara. Instrument nismo postavili pod adekvatnim kutem na lice bravice. Postaviti instrument pod kutem od 90 stupnjeva u odnosu na lice bravice i zatvorimo uporabom slabe sile. Nemojte savijati članak ruke dok radite tu operaciju.
Žica nije potpuno insertirana u otvor (klizanje je blokirano). Upotrijebite Damon Cool tool ili ligature usmjerivač da gurnete žicu u slot ili upotrijebite žicu manjeg profila. Ponovite upute o sekvencioniranju žice te o odabiru žice po fazama terapije. Provjerite da nema zubnog debrisa ili druge nečistoće u otvoru bravice.
Debris je u otvoru bravice. Provjerite prisutnost debrisa u otvoru Bravice. Odstranite ga zrakom ili ispiranjem vodom. Vježbajte na modelu.
D2 bravica se teško otvara. D2 otvarač/zatvarač instrument nije postavljen pod ispravnim kutem u odnosu na lice bravice. Postavite instrument pod kutem od 60 stupnjeva tako da donja vilica instrumenta počiva na bravici a gornja vilica da zahvaća rub zasuna.
Vaš instrument je oštećen. Pošaljite ga u Ormco na reparaturu.
D2 bravica se odljepi kad je pokušate otvoriti. Upotebljavate prejaku silu ili ste svinuli članak ruke prilikom upotrebe instrumenta. Jednom kad su dobro pozicionirana kliješta se stisnu sasvim lagano i bez svijanja članka ruke.

Otvaranje/zatvaranje bravica ("ne ide")

Problem Vjerojatnost uzroka Rješenje Napomena
D3 bravicu je teško otvoriti. Instrument niste postavili pod odgovarajućim kutem u odnosu na lice bravice. Postavite instrument pod kutem od 90 stupnjeva na lice bravice. Vrh potpuno umetnite u otvor da biste oslobodili pero i nježno otvorite. Otvaranje D3 bravica treba se izvoditi vrlo nježno i s osjećajem za mjeru. Ako je potrebna veća sila pri otvaranju, radi se o tehničkoj grešci na bravici.
Prilikom otvaranja niste dovoljno “zabili” vrh instrumenta u otvor. Zabadanjem instrumenta u otvor oslobađa se zasun.  
Debris blokira mehanizam za otvaranje. Provjerite da li se radi o kamencu u slotu. Odstranite ga sondom i pokušajte ponovo. Ako to nije moguće onda bravicu zamijenite novom.  
D3 bravica se teško zatvara. Žica blokira jer nije dobro umetnuta u otvor bravice. Ponovo provjerite bravicu da nije blokirana adhezivom ili nečistoćom. Budite sigurni da je žica koju ste odabrali u "Optimalnoj zoni sile".  

Slijed žičanih lukova

Problem Vjerojatnost uzroka Rješenje Napomena
Slijedeća žica ne pristaje u bravicu. Možda pokušavate prerano “napredovati”. Prije prelaska s jednog na drugi stadij terapije budite sigurni da je situacija “dozrela” za isti. Provjerite kartu odabira žice da budete sigurni da niste odabrali žicu prevelikog profila za određeni stadij terapije. Inicijalna žica može ostati u čeljusti kroz 10-20 tjedana. Ako želite viđati pacijenta češće uvjerite se da žica nije deformirana. Ako pak je, onda je zamijenite novom istog profila.
Pomicanje zubi manje od očekivanog pri prvom ponovnom posjetu pacijenta. Prošlo je nedovoljno vremena za postizanje pomicanja zubi. Zakažite ponovnu kontrolu za 10 tjedana. Varijabilnost u pomicanju zubi je normalna i očekivana.
  Žičani luk se “zaglavio” u otvor bravice. Provjerite i zamijenite žicu ako je potrebno.  
Nepravilan odabir žice. Oslonite se na kartu odabira žice ili potražite odgovor u Damon radnoj knjizi.
Stoperi nepravilno postavljeni. Stoperi bi trebali biti postavljeni ispred zbijenosti, obično na središnjoj liniji.
Molari i/ili premolari su “privezani” sidrištem ili pomagalima za ekspanziju. Naprave koje povezuju molare zajedno nisu preporučljive u gotovo ni jednoj dijagnozi koja se tretira Damon sistemom. Pronađite u Damon radnoj knjizi više informacija o toj temi.